UA-122230605-1
  • Adatvédelmi nyilatkozat Általános Szerződési Feltételek Üzletszabályzat

A helyes lánc kiválasztása – néhány hasznos tipp

2018-01-18 20:04

A helyes lánc kiválasztása – néhány hasznos tipp

 

Ha a legtöbbet akarjuk kihozni a láncfűrészünkből, akkor nagyon fontos, hogy pontosan a láncfűrésznek megfelelő láncot válasszuk ki. Az alábbiakban összefoglaltunk néhány megfontolandó dolgot.

 

 
 

A lánc kiválasztásánál tudnunk kell a láncosztást (Pitch) a vastagságot (Gauge) és a hajtószemek számát. Ha mindezek rendben vannak, akkor alapvetően csak arról kell dönteni, hogy melyik tetszik.

Láncosztás (Pitch): két szegecs közötti átlagos távolság a láncon. Értéke (1/4", .325", 3/8" vagy .404") általában látható a vezetőlemezen. Amennyiben nem találja régi fűrészén, javasoljuk, hogy méresse meg kereskedőjével, mert ez egy kicsit bonyolult.

Vastagság (Gauge): a hajtószemek vastagságát jelenti. Fontos tudni, hogy a lánc pontosan illeszkedjen a vezetőlemezre. A vastagság (.043", .050", .058", vagy .063") a láncosztáshoz hasonlóan valószínűleg megtalálható a vezetőlemezen. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy régi láncfűrészén méresse meg a kereskedőjével.

A lánc hosszát a láncosztás és a hajtószemek száma határozza meg. Ez általában nincs rányomtatva a vezetőlemezre, vagy bárhová a termékre, ezért a szemeket a régi láncon kell megszámolni.

 

Fogak és izmok összemérése

Ha egy átlagos láncfűrészre agresszívabb láncot szerelünk fel, nem ad jobb teljesítményt. Ez olyan, mintha a piranjának cápafogakat adnánk. A harapása nem lesz semmivel sem jobb.

Ha biztosítjuk azt, hogy a lánc és a fűrész egymáshoz tökéletesen illeszkedjen (agresszív lánc egy agresszív fűrészen, stb.), akkor a gép a maximális teljesítményét nyújtja.

 

Edge Campaign Photo

Full chisel, semi-chisel, chipper

A modern fűrészláncok három alapvető kialakítással készülnek: full chisel, semi-chisel, és chipper. 

A full chisel fogak éles sarka könnyedén széthasítja a fa rostjait és a leggyorsabb és leghatékonyabb vágást biztosítja a tiszta puhafában. 

A semi-chisel lánc fogain a sarok enyhén lekerekített. Ez abban segít, hogy a fogak hosszabb ideig élesek maradnak, különösen kemény vagy fagyott fa fűrészelése esetén, vagy ha szennyezett körülmények között dolgozunk, ahol a full chisel lánc gyorsan elveszítené az élességét. A chipper lánc hasonlít a semi-chisel lánchoz, de még kerekebb munkasarokkal rendelkezik.

A megfelelő lánc megtalálásához, mely pontosan a láncfűrészéhez illeszthető, használja a Husqvarna fűrészlánc útmutatót.

 
2018-01-18 20:04